• Vigtige oplevelser

Brug 10 minutter på at brainstorme på vigtige oplevelser fra jeres liv, som I kan lave en film om. Det kan være en stor succes, en pinlig oplevelse, den første forelskelse, engang I flyttede eller lignende. Det vigtigste er, at det er oplevelser, der har betydet noget for jer.

Hver gang I får en idé, skal I skrive den ned uden at kritisere eller diskutere idéen. Det handler om at få så mange idéer som muligt ned på papiret.

Når tiden er gået, så se alle jeres idéer igennem. Vælg den idé, som I mener kan blive til den bedste film.

Lav derefter jeres egen version af historien. I kan for eksempel gøre den vildere, sætte tingene på spidsen og lignende. Se mere under ”Tal historien godt igennem”.

Eksempler på konflikter:

Hovedperson vil holde årets fedeste fest næste lørdag. Det vil en anden fra klassen også. Hvordan starter konflikten, hvordan udvikler den sig – og hvordan slutter den?

En forælder vil flytte til en anden by. Hovedpersonen vil blive. Hvad sker der så?

• Spændende konflikter

En god historie rummer en konflikt. En konflikt er, når to eller flere mennesker vil noget forskelligt. Det kan for eksempel føre til skænderier eller hemmelige planer, der giver historien saft og kraft. Er der ikke en konflikt, oplever seeren, at der ikke sker noget.

Brug 10 minutter på at brainstorme på konflikter, I har set andre have, eller som I selv har været med i. Skriv alle jeres idéer ned uden at diskutere eller kritisere dem.

Vælg derefter den konflikt, som I mener kan blive til den mest spændende film.

Når I har valgt en konflikt, så arbejd videre med den. Hvordan skal personerne være? Hvordan prøver de at opnå deres mål? Hvordan er konflikten opstået? Se mere under ”Tal det godt igennem”.

• Bryd rutinen

En historie bliver interessant, hvis der sker noget overraskende.

Tag udgangspunkt i nogle af jeres rutiner. Noget, der sker hver dag på næsten samme måde. Prøv nu at finde på noget, der kan bryde med det forudsigelige, så der sker noget nyt.

• I kan for eksempel lade en af personerne i rutinen gøre noget overraskende. For eksempel hvis mor har lagt garnnøgler i gryden i stedet for aftensmad, fordi hun vil vise, at hun er træt af altid at lave mad.
    • I kan placere en overraskende ting midt i rutinen. For eksempel hvis du opdager et underligt brev mellem bøgerne i din taske, når du pakker den om morgenen.
    • Det er også sjovt at bytte rollerne om. For eksempel ved at lade forælderen opføre sig som barnet. Få inspiration i storyboardet ”Eew”.
  • Et følelsesmæssigt vendepunkt
    • Lav en film, der starter med en hovedperson, der er i et bestemt humør. For eksempel vred, glad, ked af det, forelsket, bange eller lignende. Tal om, hvem personen er, og hvorfor personen er i det humør.
    • Nu skal I finde et vendepunkt. Noget, der kan få personens humør til at ændre sig fuldstændigt. Hvis personen er ked af det, hvad kan så gøre personen glad? Hvis personen er glad, hvordan bliver personen så trist?
    • Når I har fundet jeres vendepunkt, har I en skitse til en kort film, som I kan arbejde videre med.

Her er et eksempel på et vendepunkt:

En forælder er trist. Familien har glemt hans/hendes fødselsdag. Men familien har faktisk planlagt en fed overraskelse, der gør forælderen glad til sidst.

• En film om at miste eller blive såret

Det kan være spændende at udfordre nogle af de svære ting i livet. Lav en film, som handler om at miste noget, der er vigtigt for en. Det kan være et venskab, et familiemedlem, en hund eller en vigtig ting. Filmen kan også handle om at blive svigtet eller såret af en person, der betyder meget for en.

Måske har I selv oplevet noget, I kan tage udgangspunkt i?

I filmen kan vi se, hvordan personerne oplever og håndterer det. Måske kan andre lære af de oplevelser, som personerne i filmen har.

• Alt går galt

Find frem til en situation, som er vigtig for jeres hovedperson. Noget, som personen virkelig gerne vil have skal lykkes. Nu skal I finde på en masse sjove ting, der kan gå galt, så det ikke går, som hovedpersonen havde håbet.

Lad eventuelt jeres hovedperson få lidt oprejsning til sidst.

Få inspiration i ”Den, som prutten lugte kan”.

• Hovedpersonen kommer i en svær situation

Forestil jer, at en af jer er hovedpersonen i en film. Find nu frem til en sjov eller svær situation, som hovedpersonen skal klare. Det kan være, at cyklen går i stykker på vej til en vigtig fodboldkamp, eller at hovedpersonen træder i en hundelort på vej til festen.

Hvordan vil netop den af jer, der er hovedpersonen, klare skærene?

Find frem til nogle ting, der kan ske, og gå videre til næste skridt: ”Tal det godt igennem”.

• En vigtig ting forsvinder

Tag udgangspunkt i en ting, der betyder noget for dig. Denne ting bliver taget fra dig, og nogen vil forhindre dig i at få den igen. Hvordan reagerer du? Hvad gør du? Hvordan får du den tilbage? Brug det som udgangspunkt til at lave en kort historie.

• Løgnen afsløres

Lav en film, som handler om en hovedperson, der bliver løjet for, eller som lyver over for en god ven.

Det kan være en ven, der aflyser en aftale på grund af sygdom, men i virkeligheden skal lege med en anden.

Det kan være en fra klassen, der spreder løgne om hovedpersonen.

Det kan også være, at hovedpersonen lyver om at have ødelagt en vens ting.

Find derefter ud af, hvordan løgnen skal blive afsløret, og hvordan de forskellige reagerer på det. Så har du masser af drama til en kort film.

• En ven kommer til undsætning

Find på en historie om en person, der kommer i knibe. En ven kommer til undsætning og hjælper personen med at klare ærterne.

Få inspiration i storyboardet ”Skadet”.